Booking

Booking.com

22 Mart 2015

Pastırma'nın Faydaları-Zararları


Pastırmanın Faydalarınıın yanı sıra zararlarıda vardır. Pastırma yemeden önce mutlaka dikkat etmelisiniz. Bu bilgileri sizler için topladık. Buyurun beraber bakalım...

Çölyak hastaları pastırmayı çemensiz yemeli.

Günümüzde Çemen hamurunda kullanılan çemen unları saf olmayıp çoğunlukla buğday ve burçak unu ile birlikte bir karışım halinde bulu
nmaktadır. Özellikle çölyak hastalığı olan veya buğday alerjisi olan kişilerin pastırma tüketiminde çemensiz olan ürünleri kullanmaları gerekir. Kırmızıbiber çemene renk vermek ve lezzet kazandırmak amacıyla katılmaktadır.

Sarımsak, kendine has tat ve kokusu ile çemen hamuruna giren en önemli unsurlardan biridir. Sarımsak, pastırmaya koku ve tat kazandırmasının yanı sıra en önemli özelliği bakterisid ve fungusid etki göstermesidir. Yani etin bekleme süresince bozulmasının önüne geçer. Birçok araştırmacı sarımsağın çeşitli mikroorganizmaların gelişmeleri üzerine inhibitör etki yaptığını bildirmiştir. Sarımsağın bu etkisinin yapısında bulunan allisinden ileri geldiği belirtilmektedir.


"Kanser ve kalp hastalıklarının nedeni genetik değil fazla kilo ve yağlar!", "Az ama sık yemek zayıflatmaz!", "Kolesterol mutluluk hormonu salgılatır!" Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay'ın dört ayda 13 baskı yapan Karatay Diyeti adlı kitabı, fazla kilolar ve beslenme biçimi hakkında yıllardır öğretilen her şeyi tersine çevirdi.
Kardiyolog Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay'ın, Bilimsel Gerçeklerle Kilo Vermenin ABC'si: Karatay Diyeti adlı kitabını duymayan yok gibi... Kitaptaki bilgileri uygulayınca zorluk çekmeden zayıflayanlar, fazla kilolarını atınca bel ve sırt ağrılarından da kurtulanlar sanki yeniden doğduklarını anlatmaya başladı. Prof. Karatay'ın kırmızı et, yumurta, tereyağı, pastırmanın serbest olduğu, kalori hesabının yapılmadığı beslenme reçetesinde 'düşük glisemik indeksli karbonhidratla beslenme' var! Ama ekmek, pirinç, gazlı içecekler, patates başta olmak üzere birçok yiyecekten de uzak durmak şartıyla...

- Soyadınızla anılan 'Karatay Diyeti'nin Türk insanı için en uygun diyet olduğunu söylüyorsunuz. Bugüne kadar öğretilen diğer diyetlerin hepsini unutalım mı?
- Aslında öneriler yeni değil. Harvard Tıp Fakültesi Beslenme Bölümü Başkanı Dr. Walter Willet, 2002'de benim söylediklerimi yayımladı. Ben de Türklerin beslenme biçimine adapte ettim. Beslenme kitaplarında klasik bir beslenme piramidi vardır. O piramit tarihe karıştı. Dr. Willet 2002'de Scientific American'da değiştirilmiş bir beslenme pramidi yayımladı. Günde iki yumurta, üç kez bir avuç fındık, fıstık, ceviz ve sağlıklı yağlar, son beslenme piramidinde ön plana çıkarıldı. Ama Türkiye'de hâlâ o eski piramit kullanılıyor.

Kayserimizin meşhur yiyeceği Pastırma,Beden gücü kullanılan işlerde çalışanlar için güçlü bir enerji kaynağıdır. Etten daha fazla kalori ve besin değeri içermektedir. Pastırma diğer etlere göre daha az su içerir. Bol miktarda albümin içeren Pastırma ülkemizde en çok Kayseri kentinde üretiliyor. Çiğ ete baharatlar katılıp tuz yardımıyla kurutulması sonucunda elde ediliyor. İlk olarak Orta Asya’da Hunlar tarafından yapıldığı bilinen Pastırma, uzun yıllar Türk mutfağının vazgeçilmez parçalarından biri olmuştur. Geçmişte savaşlar sırasında askerlerin yanına konserve ile birlikte aldıkları başlıca besin kaynakları arasında yer alıyor. Zorlu koşullarda askerlerin ve süvarilerin daha güçlü ve dayanıklı olmalarını sağlamak amacıyla pastırma tüketildiği biliniyor..




alıntıdır...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

22 Mart 2015

Pastırma'nın Faydaları-Zararları


Pastırmanın Faydalarınıın yanı sıra zararlarıda vardır. Pastırma yemeden önce mutlaka dikkat etmelisiniz. Bu bilgileri sizler için topladık. Buyurun beraber bakalım...

Çölyak hastaları pastırmayı çemensiz yemeli.

Günümüzde Çemen hamurunda kullanılan çemen unları saf olmayıp çoğunlukla buğday ve burçak unu ile birlikte bir karışım halinde bulu
nmaktadır. Özellikle çölyak hastalığı olan veya buğday alerjisi olan kişilerin pastırma tüketiminde çemensiz olan ürünleri kullanmaları gerekir. Kırmızıbiber çemene renk vermek ve lezzet kazandırmak amacıyla katılmaktadır.

Sarımsak, kendine has tat ve kokusu ile çemen hamuruna giren en önemli unsurlardan biridir. Sarımsak, pastırmaya koku ve tat kazandırmasının yanı sıra en önemli özelliği bakterisid ve fungusid etki göstermesidir. Yani etin bekleme süresince bozulmasının önüne geçer. Birçok araştırmacı sarımsağın çeşitli mikroorganizmaların gelişmeleri üzerine inhibitör etki yaptığını bildirmiştir. Sarımsağın bu etkisinin yapısında bulunan allisinden ileri geldiği belirtilmektedir.


"Kanser ve kalp hastalıklarının nedeni genetik değil fazla kilo ve yağlar!", "Az ama sık yemek zayıflatmaz!", "Kolesterol mutluluk hormonu salgılatır!" Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay'ın dört ayda 13 baskı yapan Karatay Diyeti adlı kitabı, fazla kilolar ve beslenme biçimi hakkında yıllardır öğretilen her şeyi tersine çevirdi.
Kardiyolog Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay'ın, Bilimsel Gerçeklerle Kilo Vermenin ABC'si: Karatay Diyeti adlı kitabını duymayan yok gibi... Kitaptaki bilgileri uygulayınca zorluk çekmeden zayıflayanlar, fazla kilolarını atınca bel ve sırt ağrılarından da kurtulanlar sanki yeniden doğduklarını anlatmaya başladı. Prof. Karatay'ın kırmızı et, yumurta, tereyağı, pastırmanın serbest olduğu, kalori hesabının yapılmadığı beslenme reçetesinde 'düşük glisemik indeksli karbonhidratla beslenme' var! Ama ekmek, pirinç, gazlı içecekler, patates başta olmak üzere birçok yiyecekten de uzak durmak şartıyla...

- Soyadınızla anılan 'Karatay Diyeti'nin Türk insanı için en uygun diyet olduğunu söylüyorsunuz. Bugüne kadar öğretilen diğer diyetlerin hepsini unutalım mı?
- Aslında öneriler yeni değil. Harvard Tıp Fakültesi Beslenme Bölümü Başkanı Dr. Walter Willet, 2002'de benim söylediklerimi yayımladı. Ben de Türklerin beslenme biçimine adapte ettim. Beslenme kitaplarında klasik bir beslenme piramidi vardır. O piramit tarihe karıştı. Dr. Willet 2002'de Scientific American'da değiştirilmiş bir beslenme pramidi yayımladı. Günde iki yumurta, üç kez bir avuç fındık, fıstık, ceviz ve sağlıklı yağlar, son beslenme piramidinde ön plana çıkarıldı. Ama Türkiye'de hâlâ o eski piramit kullanılıyor.

Kayserimizin meşhur yiyeceği Pastırma,Beden gücü kullanılan işlerde çalışanlar için güçlü bir enerji kaynağıdır. Etten daha fazla kalori ve besin değeri içermektedir. Pastırma diğer etlere göre daha az su içerir. Bol miktarda albümin içeren Pastırma ülkemizde en çok Kayseri kentinde üretiliyor. Çiğ ete baharatlar katılıp tuz yardımıyla kurutulması sonucunda elde ediliyor. İlk olarak Orta Asya’da Hunlar tarafından yapıldığı bilinen Pastırma, uzun yıllar Türk mutfağının vazgeçilmez parçalarından biri olmuştur. Geçmişte savaşlar sırasında askerlerin yanına konserve ile birlikte aldıkları başlıca besin kaynakları arasında yer alıyor. Zorlu koşullarda askerlerin ve süvarilerin daha güçlü ve dayanıklı olmalarını sağlamak amacıyla pastırma tüketildiği biliniyor..




alıntıdır...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Tek Adresiniz

Araçlar ve Gereçler

Windows Live Messenger + Facebook

Disqus for TekAdresiniz